Tips bij het kopen van een tweedehands auto

Vroeg of laat is het tijd voor een nieuwe andere auto. Vaak een dure aangelegenheid. Je kan voor een nieuwe auto gaan, maar een tweedehands auto is vaak veel goedkoper. Daarom schaffen veel mensen eerder een gebruikte auto aan.

Vaak wordt er wel tegenop gezien om de juiste tweedehands auto te kiezen en het kopen. Waar vind ik een goede en goedkope auto? Moet ik nu alle dealers aflopen? Het kopen van een tweedehands auto hoeft geen moeilijk proces te zijn. Wij helpen je alvast een handje op weg.

Waarschijnlijk heb je al in gedachten wat voor soort auto je wilt gaan kopen of is het tijd om eerst te bedenken wat voor gebruikt voertuig je precies wilt en waarvoor je deze wilt gaan gebruiken. Dat is misschien wel de eerste en de meest voor de hand liggende afweging die je eerst moet maken.

Daarna volgt er vaak de keuze: koop je een tweedehands auto van een particulier of van een autobedrijf? Beiden mogelijkheden hebben voor- en nadelen. Indien je een gebruikte auto bij een autobedrijf koopt, dan heb je vaak meer zekerheden zoals de garantie en service.

Desalniettemin is het prijskaartje dat aan zo’n voertuig hangt, veelal hoger bij een dealer of autobedrijf dan wanneer je een tweedehands auto van een particulier koopt. Dat is dus een keuze die je eerst zelf moet overwegen. Op het web zijn er veel sites te vinden waar tweedehands auto’s worden aangeboden door particulieren.

Denk aan websites zoals Autoscout24, Autokopen.nl of Autotrader, online marktplaatsen waar je talrijke BOVAG occasions kunt vinden. Als je eenmaal toch op internet aan het zoeken bent, is het handig om meteen de prijzen van de auto’s met elkaar te vergelijken. Zo weet je ongeveer wat een goede prijs is voor de gebruikte auto die je graag wilt kopen.

Aankoopkeuring

Of je nu een auto bij een dealer of van een particulier koopt, in beide gevallen is de verkoper verplicht mankementen of gebreken van de auto aan je te melden. Daar staat tegenover dat je als koper zelf ook de verplichting hebt de auto te onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een proefrit of het laten keuren van de auto. Een aankoopkeuring kun je door een onafhankelijk partij laten uitvoeren, bijvoorbeeld de ANWB.

De auto zelf controleren

Heb je een klein budget voor een keuring of wil je de auto zelf checken? Dan hebben wij wat slimme checkpunten voor je. Als je de auto gaat bezichtigen, bekijk de auto dan bij daglicht. Dan zie je veel meer. Let vervolgens goed op het interieur van de gebruikte auto. Slijtage aan de binnenkant van de auto is namelijk een stuk minder goed te verbergen dan de buitenkant. Kijk allereerst goed naar de bekleding. Ziet deze er netjes uit of is het juist versleten?

Dit zegt vaak iets over de verkoper en de onderhoud van de auto. Vergeet ook niet de staat van de pedalen te controleren. Ook hier kan slijtage aanwezig zijn. Voel tevens onder de vloermatten of hier geen vocht zit, want dat een aanwijzing zijn voor roest en lekkage. Controleer uiteindelijk of onder andere de elektrische ramen goed werken, ruitenwissers, knipperlichten en airconditioning.

Controleer ook de buitenkant van de auto, zoals het lakwerk. Zit hier verschil in? Als een auto schade heeft opgelopen, is de kans groot dat deze overgespoten is om de schade te verdoezelen. Indien er gespoten is, dan zijn bepaalde vlakken meestal wat donkerder of lichter. Bekijk ook de dorpels onder de deur en controleer deze op roest.

Vergeet tevens niet de uitlaat van de tweedehands auto te checken op roest en kijk of deze nog goed vastzit. De kleur van de uitlaat mag grijs zijn, maar zwart duidt op (teveel) olieverbruik. Let er natuurlijk wel op of het de uitlaat niet gewoon vuil of echt zwartgekleurd is. Met bovenstaande tips kunnen er al heel wat teleurstellingen achteraf worden voorkomen. Check de occasion dus eerst zorgvuldig en neem er de tijd voor, want haastige spoed is zelden goed.