Opgelicht bij/na het kopen van een auto, wat kan ik doen?

Een auto tweedehands kopen is vaak veel voordeliger dan een nieuwe auto aanschaffen. Dat is ook de voornaamste reden waarom mensen kiezen voor een occasion of tweedehands voertuig. Toch kunnen er soms enkele nadelen zitten aan het kopen van een gebruikte wagen.

Dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, maar soms worden kopers verrast omdat verschillende verkopers niet altijd even eerlijk zijn. Ze hebben bijvoorbeeld de teller teruggedraaid of verzwijgen dat de auto eerder fikse beschadigen heeft opgelopen bij een ongeluk. Dan kan het betekenen dat je opgelicht bent, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Stel, dat je opgelicht bent na het kopen van een auto, wat kun je dan het beste doen?

Sinds vorig jaar is bij de wet ten strengste verboden om de kilometerstand van een auto terug te draaien. Door deze nieuwe regelgeving verwacht het RDW dat de eerste straffen dit jaar waarschijnlijk zullen vallen voor de zogenaamde teller fraudeurs.

De kans is groter dat er gerommeld is met een auto als je deze koopt via Marktplaats of dergelijke tweedehands websites, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Iedereen die slachtoffer is geworden van illegale praktijken kan het beste aangifte doen bij de politie. Het telefoonnummer is 0900 – 8844. Verzamel alle briefwisseling of e-mails, de advertentie van de verkopende partij en het betalingsbewijs voor je aangifte.

Informeer jezelf goed

Maar voordat het te laat is, kan je zelf ook vooraf actie ondernemen. Check bijvoorbeeld eerst voor de koop het chassisnummer van de auto, dat is namelijk de identiteit van een voertuig. Met dit nummer kun je bij verschillende dealers achterhalen wat de geschiedenis is van de auto.

Je kunt het voertuig ook checken bij de Nationale Auto Pas. Dat gaat moeilijker als de auto geïmporteerd is. Werk ook niet mee door een aanbetaling te doen, helemaal niet als dit via anonieme wegen gaat als bijvoorbeeld een Western Union transactie.

Opgelicht bij het kopen van auto