Nieuwe auto kopen op afbetaling

Een nieuwe auto op afbetaling koopt u bij een dealer van het automerk zelf. Dit betekent dat de afbetaling via een bank verloopt die meestal binnen het bedrijf van het automerk zelf valt. Omdat de afbetaling via een bank verloopt, zal er ook altijd een BKR-toetsing plaatsvinden. Banken die aangesloten zijn bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn dit ten alle tijden verplicht. Een nieuwe auto op afbetaling, zonder BKR, is dan ook niet mogelijk.

Aanvraag nieuwe auto op afbetaling

De aanvraag voor een nieuwe auto op afbetaling doet u bij de autodealer. De meeste automerken hebben standaard regelingen voor afbetaling per model, van verschillende looptijden. De afbetalingsregelingen met de langste looptijd zijn het duurst, omdat u ook iedere maand een bepaalde rente gaat betalen. Hoe langer u rente betaalt, hoe meer de nieuwe auto u gaat kosten. De rente is ook meteen het nadeel aan een nieuwe auto op afbetaling. Bij een directe, volledige betaling, bent u in totaal minder kwijt aan de auto dan bij een nieuwe auto op afbetaling.

Contract afsluiten

Als er geen problemen zijn, zoals een negatieve BKR-notering,  kunt u vaak dezelfde dag al het contract afsluiten. Na de eerste aanbetaling is de auto direct in uw bezit. U ontvangt de autopapieren en kunt de auto meteen meenemen en gebruiken.