Leerzame en leuke spelletjes voor in de auto

Je kind meenemen in de auto is niet altijd een pretje. Zeker als er nog een lange reis voor de boeg staat. Toch kun je van reizen met je kind(eren) een feestje maken. Speel gezamenlijk leuke spelletjes onderweg, zo leren de kinderen gaandeweg ook nog wat en het zorgt voor heel wat gelach onderweg.

Of download leerzame en leuke spellen op de tablet en neem deze mee in de auto. Hieronder geven we je wat tips over de leukste spellen voor in de auto.

Ik ga op reis en ik neem mee… spelletjes voor in de auto!

Wie kent het spel ‘Ik ga op reis en neem mee..’ niet? Dit spel is echt de klassiekers onder de autospellen. Het spel is simpelweg te beginnen met de zin: ‘Ik ga op reis en ik neem mee….’. Wat is dan het eerste dat bij je opkomt? Je pyjama, je tandenborstel of je favoriete knuffel? De eerste speler mag het zeggen. OK, je knuffel! De tweede speler zegt dan ‘Ik ga op reis en ik neem mee: ‘mijn knuffel en mijn haarborstel.’

De volgende speler zegt wederom de zin met de eerstgenoemde spulletjes en vult dat dan weer aan met een nieuw voorwerp. Zo wordt het spel beetje bij beetje moeilijker, want je moet steeds meer voorwerpen gaan onthouden en deze gaan benoemen. Een heel goed spel die met meerdere personen te doen is en voor vermaak zorgt. Bovendien is het ook nog eens een manier om ieders geheugen te trainen.

Het Stoplicht spel

Als je toch op de weg bent, is het een mooie gelegenheid om je kind een beetje wegwijs in het verkeer te maken. Doe bijvoorbeeld het ‘stoplicht spel’. In het begin kun je telkens als je een stoplicht nadert, je je kind(eren) op het stoplicht wijzen en uitleggen wat groen, oranje en rood licht betekent.

Als ze dat eenmaal doorhebben, dan zijn de kids aan de beurt om het eerstvolgende stoplicht te spotten. Je kunt er ook een wedstrijdje van maken: wie ziet als eerste het eerstvolgend verkeerslicht? En wat voor kleur heeft deze? Mag je nu doorrijden in je auto, vroem… vroem… of niet?

Het Citroenen spel

Dit spel stamt uit de tijd toen de klassieke Franse Citroën DS nog volop op de weg reed. Spot als eerste de Citroën. En de eerste spotter krijgt een punt. Wie heeft er na een half uur de meeste punten bijeen gespaard?

Als je tegenwoordig dit spel speelt, is de kans groot dat je niet of nauwelijks punten verzameld, want deze klassiekers rijden amper meer op de weg. Toch kunnen we de moderne versie van dit spel makkelijk spelen. De speler die als eerste een gele auto ziet krijgt nu een punt. Dus geen Citroën meer, maar een auto die zo knalgeel is als een citroen!

Het Tunnelspel

Gaan jullie met het hele gezin op vakantie met de auto en heb je nog een lange reis te gaan? Spreek dan aan het begin van de reis met elkaar af wat iedereen moet doen elke keer als je met de auto door een tunnel rijdt. Maak bijvoorbeeld de afspraak dat je met elkaar een bekend liedje gaat zingen of dat iedereen juist stil moet zijn. Plezier verzekerd!

Tablet

Voorgaande spellen zijn natuurlijk traditionele spellen waar je soms met z’n allen een beetje actief voor moet zijn. Maar we leven natuurlijk in een digitaal tijdperk, dat is kinderen zeker ook niet ontgaan. Welk kind is er tegenwoordig nu niet uren zoet met een gameboy of een tablet? Als je kind over een van deze apparaten beschikt, dan zijn virtuele spelletjes zeker ook een oplossing om de kinderen rustig te laten spelen op de achterbank.

Een tablet aanschaffen

Als je nog geen tablet voor de kids hebt gekocht, is het wellicht handig om eens rond te kijken voordat je de autoreis maakt. Er zijn diverse tablets voor kinderen op de markt te vinden, zoals bijvoorbeeld de Leap Pad, speciaal gemaakt voor kinderen van 4 tot 9 jaar met touch screen of de Vinci, met handige houder voor kinderhandjes. Deze laatste is wel wat duurder, maar heeft wel een eigen app store waar je uiteenlopende spelletjes, boeken en filmpjes kunt vinden, op verschillende niveaus dus voor verschillende leeftijden.

Als je eenmaal een tablet hebt aangeschaft en kinderen willen bijvoorbeeld films kijken, dan zijn er speciale houders voor in de auto. Deze houders houden de tablet vast aan de achterkant van de bestuurdersstoel of de stoel ernaast. Zo lijkt het net of je een ingebouwde televisie hebt in je auto voor de achterbankpassagiers!

Zorg dus wel dat je van te voren een paar leuke (kinder-)films hebt gedownload op de iPad of andere tablet, zodat de kinderen op de achterbank in ieder geval voor een tijdje zoet zijn en zichzelf zo kunnen vermaken. En er zijn ook volop spellen online te verkrijgen. Lees hieronder meer daarover.

Peppa Big

Wat denk je bijvoorbeeld van Peppa Big, voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar? Het bekende varkentje van de befaamde Nickelodeon-serie onderneemt in deze app allerlei activiteiten samen met de kleine. Denk aan zwemwedstrijd spelletjes of je kids laten meezingen op kindernummers. Deze app is te koop voor de iPad voor € 3,99 of voor Android toestellen voor € 4,49

Gratis autospellen spelen op Poki

Is jouw kind gek op auto’s? En heb je online verbinding in de auto? Dan kunnen kinderen namelijk ook gratis spelletjes spelen, autospelletjes en wel heel veel. Ga dan naar http://poki.nl/auto en kies uit de vele spellen die allemaal auto gerelateerd zijn. Spelletjes voor in de auto zijn zeer leerzaam en belangrijk voor de ontwikkeling van hersenen van kinderen, betrokken ouders van opgroeiende kinderen doen er goed aan kinderen spelletjes in de auto te laten spelen.

Sago Mini Road Trip

Dit is een andere applicatie voor de iPad die je kunt aanschaffen voor € 2,99. Kinderen kunnen virtueel een stukje gaan met Jinja de Kat. Je kunt zelf een auto kiezen en besturen. Rijd door de straten en stop onderweg om te tanken of om je auto te wassen.