Juiste handelingen en ervaringen bij & na een auto-ongeluk

Een auto-ongeluk zit soms in een klein hoekje. Hoe ervaren je als rijder ook mag zijn, je weet nooit van te voren wat andere weggebruikers doen. Hopelijk zal het nooit nodig voor je zijn, maar wat als je wel een auto-ongeluk krijgt? Welke stappen kun je dan het beste ondernemen?

Dagelijks gebeuren er veel ongelukken op de weg. Soms gaat het om een kleine botsing waarbij er amper sprake is van schade, maar het kan ook zo zijn dat je jouw auto of die van een andere weggebruiker total loss rijdt. Een ingrijpende gebeurtenis.

Het is misschien niet leuk, maar wel verstandig om alvast na te denken over wat je dan het beste kunt doen, zeker als er autoschade en/of letselschade door een verkeersongeval bij komt kijken. Op het moment dat het gebeurt, zijn veel mensen namelijk in shock en kunnen dan niet helder meer denken.

Daarom is het goed om hier van te voren eens goed over na te denken. Bovendien is niet iedereen even goed op de hoogte van zijn of haar rechten of hoe je een schadevergoeding kunt claimen.

Jezelf veilig stellen en het alarmnummer bellen

Het eerste wat je doet na een auto-aanrijding is natuurlijk jezelf en anderen veilig stellen. Als je je kunt verplaatsen, zoek dan een veilige plek op, bijvoorbeeld langs de kant van de weg of op een vluchtstrook.

Als je je moeilijk kunt verplaatsen, maak dan eventuele knellende kleding los. Bel zo snel mogelijk de politie (112) of een ambulance indien dat nodig is. De politie kan ook goed helpen als de tegenpartij is doorgereden, als er sprake is van dronkenschap van de andere bestuurder of als er geweld aan te pas is gekomen.

Het Europees Schadeformulier

Als het een minder ernstig ongeluk betreft en je kunt nog goed handelen, net zoals de tegenpartij, wissel dan persoonlijke gegevens met elkaar uit. Doorrijden zonder dit te doen is een misdrijf.

Er bestaat een schadeformulier waarop alle benodigde gegevens staan vermeld die nodig zijn voor een juiste registratie, dat is het zogenaamde Europees Schadeformulier. Niet alleen de namen, maar ook kentekens en hoe het ongeval gebeurt is en de schade van de voertuigen komen terug op dit formulier.

Zo staat alles zwart op wit en dat is nodig voor bijvoorbeeld de verzekering of een eventuele rechtszaak. Je kunt ook foto’s maken met je mobiel om meer bewijsmateriaal te vergaren.

De verzekering

Als jouw auto total loss is gereden, bel dan ook meteen je verzekering. Als je goed verzekerd bent, dan wordt je auto in de meeste gevallen door een bergingsbedrijf naar een stallingadres gebracht. Zo is de weg ook weer vrij en veilig. Een schademedewerker van de verzekering noteert dan gelijk de schade aan het voertuig.

Bel zeker meteen je verzekering indien je voertuig total loss is. Er zijn twee verschillende soorten van total loss, de zogenoemde technische total loss en economische total loss. Van het eerste spreekt men indien de auto niet meer veilig te herstellen is.

Een economisch total loss is wanneer de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde (minus de restwaarde) van de beschadigde auto. Voordat je een schadeclaim indient bij de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij is het beter om eerst bij je eigen assuradeur een schadevergoeding proberen te krijgen. De afwerking is dan doorgaans sneller.

Slachtoffer van een verkeersongeval

Als je letselschade door een verkeersongeval hebt opgelopen, kun je dat vaak al meteen voelen. Pijnlijke plekken, een whiplash, een gebroken been of arm zijn slechts enkele voorbeelden van directe letselschade. Dan is het belangrijk om een schadeclaim in te dienen.

Zeker als het de schuld van de tegenpartij betreft, je kunt hem of haar dan aansprakelijk stellen. Mogelijke kosten voor medische hulp wordt dan op de verzekering van de tegenpartij gelegd. Let wel, niet altijd is heftige pijn direct zichtbaar of voelbaar, net zoals psychische klachten.

Na een verkeersongeval is het sowieso wijs om een bezoek te brengen aan een dokter, zelfs al heb je op het eerste oog geen directe zichtbare schade. Sommige klachten of symptomen kunnen in een later stadium optreden, denk hierbij aan: slaapproblemen, flashbacks, depressie en verkeersangst.

Dus omdat veel mensen na een auto-ongeluk zijn aangegrepen en de gevolgen best groot kunnen zijn, met alle bijbehorende (negatieve) emoties is het ten zeerste aan te raden om slachtofferhulp in te schakelen.

Ook daarvoor is een bezoek aan een de huisarts aanbevolen. Een arts kan na een controle namelijk officieel vaststellen of je mentale of fysieke letselschade hebt opgelopen. Dat is natuurlijk erg belangrijk voor jouw gezondheid, maar ook later bij een mogelijk juridische behandeling van de zaak

Vergeet ook niet je werkgever te contacteren. Het kan zijn dat je op weg was naar je werk en door het verkeersongeval te laat bent. Bovendien is het ook belangrijk om je werkgever in te schakelen als je niet in staat bent om te werken. En mocht je in de ziektewet terecht komen, dan is het van belang voor je werkgever om te weten dat je arbeidsongeschikt bent geraakt door een ongeval.

Jouw werkgever kan in sommige gevallen het loon dat ze jou uitbetalen verhalen op de aansprakelijke van het verkeersongeval.

Een schadevergoeding claimen

Als een ongeluk niet jouw schuld was en je hebt schade aan de auto of letselschade opgelopen, stel dan de wederpartij aansprakelijk voor de door jou geleden letselschade. Uiteraard moet je allereerst aangeven dat er een ongeval gebeurt is, indien mogelijk het schadeformulier bij de hand hebben en meer bewijsmateriaal dat de schade is gekomen door de tegenpartij.

En last but not least, je moet ook kunnen aantonen de schade aan de auto, maar ook lichamelijk of geestelijk letsel die je hebt opgelopen daadwerkelijk het gevolg is van het ongeval. Neem eens een kijkje op http://www.schadeclaim-indienen.nl. Hier staat veel informatie over een schadevergoeding claimen, als je de claimwijzer invult, krijg je geheel kosteloos advies.