Hoe koop je het beste een auto? Over kopen, lenen en leasen

Is het voor jou tijd om een nieuwe of tweedehands auto aan te schaffen? Er zijn dan verschillende financiële opties om uiteindelijk achter het stuur te kunnen zitten. Als je er geldelijk goed bijzit, kun je natuurlijk meteen een nieuwe auto kopen en deze ogenblikkelijk betalen.

Als je echter niet direct de financiële middelen hiervoor hebt, kun je onder andere een lening aangaan voor het financieren van een auto of je kunt een auto leasen. Aan alle mogelijkheden zitten voordelen en nadelen. Na het lezen van dit artikel kun je makkelijker overwegen wat de beste keus voor jou is.

Een nieuwe of tweedehands auto kopen doe je niet elke dag. Het is doorgaans een vrij grote aankoop en daardoor wil je natuurlijk zeker zijn dat je het goed doet. Als je voor een nieuwe wagen gaat, moet je daar wel wat voor neertellen, maar dan weet je wel zeker dat je een splinternieuwe auto hebt.

Je hebt dan geen zorgen of de auto eerder schade heeft opgelopen, of de kilometerstand niet is teruggedraaid of dat de motor echt wel in orde is. Kortom, alles is dan spic en span. Als je niet de volle mep wilt betalen en genoegen neemt met een tweedehands auto, kan dat natuurlijk ook een goede koop zijn.

Er zijn talloze goed occasions op de markt die ook nog vrij nieuw zijn. Als je hiervoor gaat, check dan wel even of die auto echt de bolide is waar je van droomt. En geen aankoop is waar je later spijt van krijgt.

Een tweedehands auto of occasion

Ga na of de auto niet overgespoten is of dat er roest op bepaalde plekken zit waar je het niet zou verwachten. De kans is dan groot dat de auto eerder forse schade heeft gehad. Check via de Nationale Auto Pas van de RDW of de kilometerstand niet is teruggedraaid. Als het een geïmporteerde auto betreft werkt dit trucje helaas niet.

Probeer ook te achterhalen of de wagen veel verschillende eigenaren gehad heeft, want dat is vaak ook geen goed teken. En probeer technische dingen na te lopen die met het oog makkelijk te zien zijn. Als er bijvoorbeeld gekleurde rook uit de uitlaat komt, dan is de mogelijkheid daar dat er olie lekt.

Het is altijd een wijze zet om een tweedehands auto te laten keuren. Alles gecheckt? Dan is het tijd om na te denken over de werkelijk koop. Wat zijn de mogelijkheden?

Een lening afsluiten voor een auto

De aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto is een flinke uitgave, daarmee kiezen veel mensen er voor om een lening af te sluiten voor een auto. Bij de grotere autodealers hebben ze vaak een passende autolening als je besluit een auto bij hen te kopen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf eerst op onderzoek uit te gaan bij andere kredietverstrekkers.

Er zijn veel banken die een persoonlijke lening aanbieden om een (een gedeelte) van het bedrag van het nieuwe voertuig te financieren of een doorlopend krediet.

Het verschil is dat een doorlopend krediet doorgaans een variabele rente heeft en een persoonlijke lening daarentegen een vaste rente met een vaste looptijd. Bij een doorlopend krediet kan de rente kan gedurende de looptijd stijgen of juist omlaag gaan.

Dat is altijd dus een gok. Ook kun je afgeloste bedragen weer opnemen als je wilt. Als je extra wilt aflossen wanneer je een extra centje hebt, kan dat in het algemeen boetevrij. De rente van een doorlopend krediet ligt meestal lager dan de rente van een persoonlijke lening.

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je zeker weet dat na de looptijd alles netjes is afgelost. Informeer eens bij verschillende aanbieders over de hoogte van de rente en welke voorwaarden er aan vast zitten voor de aankoop van je auto.

Voordelen lenen

  • Je hoeft niet meteen een groot bedrag klaar te hebben of je spaarrekening aan te snijden om een nieuw voertuig te kunnen aanschaffen als je gaat lenen
  • Je weet doorgaans waar je aan toe bent als er een vast maandbedrag is afgesproken
  • Het maandbedrag van een doorlopende lening ligt in het algemeen lager dan bijvoorbeeld het maandbedrag dat je betaalt als je een auto gaat leasen

Een auto leasen

Je hoort tegenwoordig steeds meer reclames op de radio voorbij komen over een auto leasen. Dat is namelijk tegenwoordig niet langer alleen voorbehouden aan werknemers of zakelijke rijders, ook particulieren kunnen voortaan voordelig leasen. Het privé-leasen komt neer op het rijden van een nieuwe auto zonder je te hoeven ontfermen over de autoverzekering, het onderhoud en reparaties.

En je hoeft natuurlijk niet meteen een groot bedrag klaar te hebben om een nieuwe auto te kunnen rijden. Lease bedrijven kopen vaak in grote aantallen auto’s in en kunnen daardoor nu ook consumenten voordelig laten rijden.

Je kiest een auto die bij je past, het leasecontract stel je samen met het desbetreffende leasebedrijf op en dan krijg je de gekozen auto om mee te rijden. Als je het jezelf kunt permitteren, is privé-leasen eigenlijk zorgeloos rijden.

Je weet al van te voren dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan als iets het begeeft of als je schade maakt. Alleen de kosten voor de brandstof, wegenbelasting en eventueel het eigen risico bij een schade moet je vaak zelf nog wel betalen. Ook checken veel bedrijven eerst of je niet bij het BKR geregistreerd staat.

De voordelen van leasen

  • Je hoeft niet meteen duizenden euro’s klaar te hebben om een nieuwe auto aan te schaffen, je betaalt gewoon een bepaald bedrag per maand voor het leasen
  • Je rijdt doorgaans in een geheel nieuwe auto voor een jaar of meerdere jaren
  • Na enkele jaren kun je vaak de leaseauto inruilen voor een nieuwer exemplaar
  • Je hebt geen kosten en zorgen over bijkomende kosten zoals een autoverzekering, schade of onderhoud van het voertuig
  • Als eenmaal het leasecontract is opgesteld waarin het te betalen maandbedrag is overeengekomen, weet je dat je in de toekomst niet meer voor onverwachte kosten komt te staan