Geld lenen voor een auto, is dat een slim idee?

Een nieuwe auto staat bovenaan je verlanglijstje, maar je beschikt helaas niet over voldoende middelen om die nieuwe auto te kopen. Wat doe je dan? Veel mensen denken meteen aan een autolening bij de bank. Zo kun je alsnog snel overgaan tot de aankoop van de auto en het voertuig afbetalen in termijnen. Mooie deal toch?

Op zich kan dit een goed idee zijn, maar gespreid betalen brengt ook rente met zich mee. En de rente van een autolening is bij veel banken nu niet bepaald laag. Zoals bij alle leningen is het verstandig om ook bij de autolening goed kijken naar de voorwaarden en de kosten van de lening.

Als je dan uitrekent hoeveel je uiteindelijk in totaal voor het voertuig betaalt, dan kan je weleens minder enthousiast uit de bus komen. Het is dus goed om vooraf goed uit te rekenen of je per slot van rekening wel zo veel voor een auto wilt betalen.

Koop nu, betaal later

Peugeot, Ford en Hyundai; alle autodealers hebben vroeg of laat wel een aanbieding lopen waar je nu de helft van het totaalbedrag van de auto betaalt en de overige helft pas over een of twee jaar. Je ziet deze reclames vaak op televisie op in kranten voorbij komen. En het mooie is, de rente die je doorgaans bij zo’n constructie betaald, is vrij laag. En in sommige gevallen is zo’n overeenkomst helemaal rentevrij! Zitten hier addertjes onder het gras? Aan de ene kant niet, maar aan de andere kant wel.

Doorgaans zijn dit geen deals waarbij je ineens schrikwekkend tot duizenden euro’s meer betaald dan je in eerste instantie verwacht had, maar je betaalt bij dergelijke overeenkomsten wel steevast de adviesverkoopprijs van de auto. Onderhandelen zit er dus niet in. En dat terwijl je tegenwoordig heel goed kunt onderhandelen als je je auto contant betaald. In feite betaal je dus wel meer dan je zou hoeven te betalen, dat is alvast een truc die toegepast wordt door de autodealers bij zo’n deal.

Hoge rente

Bovendien kan zo’n 50% deal ook later voor problemen zorgen. Als je nu bijvoorbeeld een auto van 15.000 euro koopt, betaal je nu 7.500 euro. De overige 7.500 betaal je dan zeg, over twee jaar. Een probleem voor later, denken velen. Desalniettemin vliegen die twee jaar zo voorbij. Het probleem is dan vaak dat dit terugbetalen na twee jaar er niet van komt. Ineens gaat je wasmachine kapot of krijgt je auto na twee jaar mankementen.

Geld lenen auto kopen slim

Het geld dat je dan misschien opzij gelegd had, is dan uiteindelijk veel minder dan verwacht. Met als gevolg dat je na twee jaar niet genoeg geld hebt om de auto af te kunnen betalen. Het uitsteltermijn is inmiddels dan wel afgelopen en dan zit je ineens vast aan zeer hoge rentebetalingen. Die rente kan zelfs wel oplopen tot zo’n 10 procent. Laat je dus niet meteen verleiden en neem een doordacht besluit voordat je je daadwerkelijk laat verleiden tot zo’n 50% deal.

Tenslotte kan een BKR notering onbedoeld een belemmering vormen bij het aangaan van een lening, bedenk dat de banken of kredietverstrekkers bij een propositie voor een autolening een mogelijke BKR-check zullen plegen.