Elektrisch rijden: hoe werkt dat precies?

Elektrische auto’s. Je ziet ze steeds vaker door de straten rijden. Elektrisch rijden is schoner en zuiniger dan rijden op benzine of diesel. Heb je zelf al eens overwogen om een elektrische auto aan te schaffen? Of twijfel je nog, omdat je denkt dat je er misschien nog niet genoeg over weet?

Hieronder zetten we alle relevante informatie over elektrisch rijden voor je op een rijtje, zodat je na het lezen van dit artikel helemaal up-to-date bent over elektrische auto’s en elektrisch rijden.

Elektrisch auto’s zijn in opmars. Steeds meer bekend automerken produceren technologische, elektrische auto’s. Het aantal neemt de komende jaren allen nog maar toe en dat is ook niet gek, want elektrisch rijden is de toekomst. Om bij het begin te beginnen. Welke soorten elektrische auto’s zijn er eigenlijk? Er zijn grofweg genomen drie nieuwe soorten auto’s: de elektrische auto, de hybride auto oftewel de plug-in hybride en brandstofcel auto’s. Wat zijn de verschillen?

De verschillende soorten auto’s

Een volledig elektrische auto rijdt alleen op een elektromotor en batterijen. Dat bespaart veel energie. Deze auto’s moeten wel langs de snelweg opgeladen worden. De hybride oftewel plug-in auto’s zijn niet volledig elektrisch. Deze auto’s hebben een gewone verbrandingsmotor, maar ook een elektromotor met batterijen. Die worden tijdens het rijden opgeladen door de verbrandingsmotor.

Hierdoor verbruik je dus minder benzine. Tot slot heb je nog de brandstofcelauto. Dit zijn elektrische auto’s waarbij de nodige elektriciteit opgewekt wordt door brandstofcellen. Deze wordt vaak verwart met een accu, maar het verschil is dat een accu een opslagmedium is voor elektrische energie, terwijl de brandstofcel zelf elektriciteit produceert.

De voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden is nog volop in ontwikkeling. Het kabinet stimuleert deze ontwikkelingen ook enorm. Daarom zijn veel autoproducenten druk aan het experimenteren met nieuwe auto’s en schieten elektrische oplaadpunten overal om ons heen als paddenstoelen uit de grond. Elektrisch rijden brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Allereerst bespaart het een hoop energie.

Als we volledig gebruik zouden maken van windmolens en zonnepanelen, worden er helemaal geen fossiele brandstoffen gebruikt voor ons vervoer. Daarnaast stoot een elektrische auto geen uitlaatgassen uit.

Dat is ook weer eens goed voor het milieu. Bovendien zijn elektrische auto’s erg stil. Energiebesparing, minder ongezonde uitlaatgassen en minder geluid zijn dus grote pluspunten. Het kopen van een elektrische auto is misschien wel wat duurder dan een gewone auto, het weegt echter wel op tegen bovenstaande punten.

Hybride elektrisch rijden

Het is uiteindelijk namelijk veel goedkoper rijden. Je verbruikt weinig of helemaal geen benzine. Uiteindelijk bespaar je daar heel wat centen op. Daarnaast stimuleert de Nederlandse regering elektrisch rijden door elektrische en semi-elektrische auto’s vrij te stellen van fiscale bijtelling.

Ook zijn auto’s op stroom vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en BPM. Op langer termijn win je dus heel wat terug met je investering en ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu.