Goedkoopste autofinanciering berekenen

Wil je binnenkort een nieuwe auto aanschaffen? Als je genoeg spaarcenten op je spaarrekening hebt staan, dan is het alleen een kwestie van de beste auto uitkiezen die bij jou past. Heb je echter niet voldoende financiële middelen voor een nieuwe of goede tweedehands auto?

Dan kun je er voor kiezen om een lening af te sluiten. Een auto kan op verscheidene manieren gefinancierd worden. In dit artikel worden de meest bekende vormen van autofinanciering besproken.

Als je spaargeld niet toereikend is om een auto te bekostigen, dan kun je naar de bank gaan om een lening te vragen. Een van de meest voorkomende leningen voor een auto bij de bank is de persoonlijke lening. Je kunt ook naar andere aanbieders gaan om een autofinanciering te krijgen, zoals onder andere Autoweek of de ANWB. Daarnaast kun je ook je auto laten financieren door de autodealer zelf.

Tot slot kun je er voor kiezen om op eigen gelegenheid online te kijken en te vergelijken welke aanbieders en leningen er mogelijk zijn die bij jou passen. Als je een lening afsluit bij een bank, autodealer of andere kredietverstrekker, wordt aan de hand van jouw persoonlijke situatie, een recente salarisstrook en een BKR-toets bepaald of de lening ook wordt goedgekeurd.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening bij de bank wordt doorgaan aangegaan voor bedragen tussen € 2.500 tot € 75.000. Genoeg voor een auto dus. Als je een vast salaris hebt en het contract eenmaal is ondertekend, ontvang je het overeengekomen bedrag dat je leent in een keer op je bankrekening. Doorgaans kom je tevens met de bank een vast bedrag aan rente en aflossing overeen dat je elke maand aflost.

Met een persoonlijke rekening weet je dus vooraf waar je aan toe bent. Een dergelijke lening kan ook afgesloten worden bij een andere kredietverstrekker als bijvoorbeeld de ANWB. Ook hier betaal je een vast bedrag per maand met een vaste looptijd en een vaste rente. Vaak geldt: hoe hoger het bedrag dat je leent, hoe lager de rente.

Financiering via de dealer

Aan een nieuwe auto hangt vaak een aardig prijskaartje. Dat weet de dealer ook. Daarom bieden veel dealers aan klanten een directe autofinanciering aan. Het voordeel hiervan is, dat het je tijd bespaart om elders rond te kijken. Nadeel kan zijn, dat een lening via de dealer duurder is dan via de bank.

Als je een autolening gaat afsluiten is belangrijk dat je niet alleen naar de rente kijkt, maar ook naar de voorwaarden. Soms moet je namelijk ook meteen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten en daardoor kan het totaalsommetje hoger uitkomen dan verwacht.

Zelf vergelijken en online een autolening afsluiten

Het kan verstandig zijn om niet direct op het aanbod van de autodealer in te gaan, maar eerst eens rond te kijken. Een lening afsluiten doe je immers niet zomaar. Je wilt natuurlijk een goede lening met een zo laag mogelijke rente en goede voorwaarden. Online zijn er verschillende vergelijkingssites, ook voor autofinanciering.

De onafhankelijk WUA riep de website Independer in 2012 uit als beste vergelijkingssite voor leningen. De voordelen van deze website zijn de makkelijk te vergelijken leningen, een actueel en volledig overzicht, je kunt overzichtelijk de rente, maar ook de kwaliteit vergelijken en Independer heeft een eigen klantenservice.