Dagwaarde of taxatiewaarde auto; wat is mijn auto nog waard?

Dagwaarde auto berekenen. Rijd je al een tijdje in je auto rond en vraag je je wel eens af: wat is mijn auto (nog) waard op dit moment? Of ben je van plan om binnenkort je auto te verkopen aan een particulier of aan een autodealer? Als je slim bent, ga je eerst zelf na hoeveel je auto nog waard is.

Op die manier kun je een mooie verkoopprijs hanteren die reëel is en waarmee je jezelf ook niets tekort doet. Dat is natuurlijk ook een vorm van geld verdienen. Als je weet hoeveel je auto echt waard is, kun je natuurlijk ook beter en makkelijker onderhandelen. Een waardebepaling maken voor je auto kan op diverse manieren.

Hoeveel is mijn auto waard?

Een ouderwetse manier is met je auto langs de autodealers gaan en vragen wat je auto nog opbrengt. Je zult zien dat het ene bedrijf wat minder of juist meer biedt dan de ander. Nadat je langs verschillende autobedrijven bent langsgegaan, kom  je uiteindelijk op een gemiddeld bedrag uit. Dat geeft je wel een aardig idee van hoeveel je auto waard is.

Nu is het bedrag dat je voor je auto kan krijgen ook afhankelijk van of je een nieuwe of tweedehands auto koopt. Je krijgt dan een inruilprijs voor je oude voertuig. Ben je van plan een duurdere auto aan te schaffen, dan levert je oude auto doorgaans meer op. Als je je auto aan een particulier gaat verkopen, heb je hier geen last van. En meestal krijg je meer geld voor je auto als je deze aan een particulier verkoopt.

Online waardebepaling via Autoscout24.nl

Online de waardebepaling van je auto laten maken gaat ook makkelijk via autoscout24.nl. Je hoeft er de deur niet voor uit en de berekening gaat snel. Op basis van onder andere het merk, het model, het bouwjaar, de transmissie, wat voor soort brandstof en kilometerstand je online invult, wordt er een berekening gemaakt.

Je auto wordt getoetst met vergelijkbare auto’s van zowel particulieren als autobedrijven. In een mum van tijd kun je dus zien hoeveel je auto op dit moment waard is. De prijsbepaling komt overeen met de actuele marktwaarde en bovendien wordt er ook rekening gehouden met een onderhandelingsmarge.

Dagwaarde auto volgens de ANWB

Een andere optie is de ANWB. Je kan naar een ANWB-kantoor gaan, maar ook online kun je zelf ook de waarde berekenen van je auto. De ANWB heeft een koerslijst waarmee de waardebepaling wordt gemaakt. Ga snel naar https://www.anwb.nl/auto/nieuws/2018/januari/veilingwaarde-berekenen-in-koerslijst om te kijken hoeveel jouw auto waard is.

Op deze site kom je snel achter de waarde van je voertuig bij koop of verkoop. Het berekend de dagwaarde en de meeneemprijs van een personenauto op basis van verschillende kenmerken zoals het kenteken, het merk, de kilometerstand, type en bouwjaar.

De richtprijs die er uiteindelijk uit komt geeft je een goede indicatie van het bod dat je kunt verwachten als je je auto aanbiedt via bijvoorbeeld marktplaats. Tel er wel wat extra bij op als je naar een autodealer gaat, want daar ligt doorgaans de prijs wat hoger.

Dagwaarde of taxatiewaarde van je auto bepalen

Gratis je taxatiewaarde of dagwaarde berekenen (zonder registratie) met de volgende aanbieders.  De term ”dagwaarde” is bedacht door autoverzekeraars om administratief een indicatie te geven voor de premie van je autoverzekering. Vul gratis uw kenteken in en ontdek de dagwaarde van je auto.

Mocht je de auto total loss rijden, dan zou je die dagwaarde krijgen uitgekeerd. Een schatting dus. Het is geenzins het verkoopbedrag wat jij krijgt, bij verkoop van je auto. De verkoopwaarde van je auto kan dus hoger of lager liggen dan de dagwaarde van je auto.

Op basis van een aantal kenmerken is nauwkeurig de dagwaarde van je auto vast te stellen door een expert. Deze expert kijkt dan naar de volgende autokenmerken; merk & type, leeftijd,  bouwjaar, onderhoud, kilometerstand, opties & accessoires, motor, verkoopprijs & inruilwaarde.

Koerslijst tool van de ANWB
Wijkopenautos.nl

wat is mijn auto waard?