Besparen op autokosten als wegenbelasting, brandstof & autoverzekering

Wegenbelasting

In de voorgaande jaren kon je nog een schone en zuinige auto aanschaffen om zo geen wegenbelasting te betalen. Kocht je bijvoorbeeld een Renault Twingo 1.2 16V CO2 met 75pk, met een lage CO2-uitstoot, dan was dit een wegenbelastingvrije model, omdat het voldeed aan de Euro5-emissienorm. Sinds 2014 is er veel veranderd op fiscaal gebied voor auto’s.

De vrijstelling van wegenbelasting voor zuinige auto’s is vervallen en ook voor zakelijke rijders is er veel veranderd. Uitzondering is als je auto 50 gram CO2 of minder per kilometer uitstoot. Dan betaal je tot en met 31 december 2015 geen wegenbelasting. Dit is echter alleen voorbehouden aan zeer zuinige hybriden zoals bijvoorbeeld de Volvo V60 Hybrid, de Mitsubishi Outlander PHEV met benzine- en elektrische motor of de Opel Ampera.

Wie nu dus met zo’n zuinige hybride auto rijdt, profiteert momenteel nog steeds van een vrijstelling van wegenbelasting en zo’n 7% bijtelling. Sta je op het punt om een nieuwe auto te kopen? Wellicht is het een goed idee om een van de onderstaande auto’s te kopen om zo nog even geen wegenbelasting te betalen en van een zeer lage bijtelling te profiteren.

Belastingvrije auto’s in 2014:

De BMW i3, de Chevrolet Volt, de Peugeot iOn, de Citroën C-zero, de Mitsubishi iMiEV en Outlander PHEV, de Fisker Karma plug-in Hybrid, de Smart Fortwo, de Toyota Prius, de Tesla S, de Renault Fluence en Zoë, de Opel Ampera, de elektrische Nissan Leaf en de Volvo V60 Hybrid.

Op brandstof besparen

De brandstofprijzen zijn tegenwoordig erg hoog en de prijs lijkt maar niet minder te worden. Tijd om op zoek te gaan naar mogelijkheden om de benzineprijs zo laag mogelijk te houden. Een tip: veel Shell-tankstations geven een paar cent korting als je er op zaterdag tankt. Tank voortaan dus niet zomaar lukraak op een maandag, dinsdag of zondag, maar kien slim je dag uit wanneer je gaat tanken. Dat scheelt per maand weer een paar euro’s.

Een andere manier om geld te besparen op het tanken is via United Consumers. Dit is een organisatie die consumenten verenigt om zo gezamenlijke kortingen te krijgen. UnitedConsumers bestaat al sinds 2000 en heeft als belangrijkste doel klanten te helpen met het besparen op de meest voorkomende vaste lasten. Ook op brandstofprijzen. Vraag de speciale tankkaart aan waarmee pomphouders je een forse korting geven op motorbrandstof.

Op je autoverzekering besparen

Je kunt natuurlijk je vaste verzekeraar bellen voor meer informatie en eventueel het afsluiten van een (nieuwe) autoverzekering. Of je kan op internet alle verzekeringsmaatschappijen opzoeken die je kent en telkens je gegevens invullen om er achter te komen hoeveel een autoverzekering op maat kost. Sneller is het om via een vergelijkingswebsite te zoeken naar de meest voordelige autoverzekering die voldoet aan jouw wensen.

Neem bijvoorbeeld www.independer.nl een onafhankelijk site waarbij op basis van enkele persoonlijke vragen een vergelijking wordt gemaakt. In een oogopslag zie je dan alle verzekeraars met de verschillende prijzen op een rijtje.

Op de detailpagina kun je meer specifieke informatie over de verzekering krijgen. Vervolgens kun je bijna altijd de door jou gewenste autoverzekering via de Independer website afsluiten. Dat scheelt niet alleen veel geld, maar ook een hoop zoektijd.