Doe een autocheck voordat je op autovakantie gaat door Europa

Een autovakantie aan het plannen? Lees dan over alles wat je mee moet nemen voor een leuke autovakantie. Het is belangrijk dat je dan natuurlijk de juiste spullen meeneemt. Voor onderweg maar ook voor op de bestemming zelf. Wij geven je op deze pagina enkele handige tips zodat je niets vergeet. Uiteraard is het ook afhankelijk van de bestemming hoe je de auto inpakt. En landen hebben elk weer zo hun eigen regels.

doe een autocheck

Milieusticker

Zo ben je verplicht om een milieusticker aan te schaffen als je door bepaalde gedeelten van België of Frankrijk reist. In de meeste landen is het daarnaast verplicht om een brandblusser in je auto te hebben en een veiligheidshesje plus gevarendriehoek.

Soms moet een verbanddoos zelfs tot de standaard uitrusting bestaan. Wat ons betreft moeten al deze spullen standaard in je auto meegenomen worden. Want niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland kan het ooit nog eens van pas komen.

Autospullen voor reis door Frankrijk

Plan je een autoreis door Frankrijk? Dan moet je, naast al deze bovenstaande spullen (brandblusser en een veiligheidshesje plus gevarendriehoek) ook een alcoholtester meenemen.

Tevens is een ‘ecovignet’ (dit is een milieusticker) een verplichting als je door grotere steden reist. We raden je aan om de website van ‘Certificat Air’ te bezoeken voor meer specifieke informatie over deze milieustickers.

Duitsland

Indien je door Duitsland reist of misschien wel daar op vakantie gaat, dan moet je bij het inpakken van de auto ruimte maken voor een reservewiel, veiligheidshesje en een gevarendriehoek. Deze items zijn verplicht!

Niet verplicht maar wel zo handig om mee te nemen

Sommige spullen/items zijn zeker niet verplicht om mee te nemen in de auto maar kunnen wel erg handig zijn. We doen hieronder een opsomming van enkele -wat ons betreft- handige spullen die straks in jouw kofferruimte niet mogen ontbreken:

EHB-doos
Een reservesleutel van de auto
Reservesleutel van je woning
Reserveband
Een schadeformulier
Reservelampen
Extra water voor onderweg
Isolatiefolie (nooddeken)
Een veiligheidshesje
Brandblusser voor in de auto
Reservebril
Neem basisgereedschap mee (krik en wielsleutel)

Reisdocumenten

Ga je op vakantie met de auto? Rondtrekken middels een autovakantie is leuk en spannend. En dan neem je naast de benodigde bagage en verplichte items voor in de auto natuurlijk ook een aantal documenten mee.

Zo ben je in elk land verplicht om je te kunnen identificeren. Daarom neem je een paspoort mee, een rijbewijs én een kentekenbewijs. Check de website van de Rijksoverheid voor de documenten die je per land mee moet nemen.

Verzekeringen

Verzeker je auto goed. Maar verzeker ook alle inzittenden. Niet zelden komen mensen in het buitenland in de problemen omdat hun autoverzekering onvoldoende dekking bood.

Daarom: Informeer nog eens bij jouw autoverzekeraar of je voldoende gedekt bent tegen schade in het buitenland en/of op de vakantiebestemming.

Misschien reis je door meerdere landen. Controleer of je in die landen ook met je huidige autoverzekering voldoende gedekt bent. Zorg ook voor een goede reisverzekering.

Je kunt kiezen voor een eenmalige reisverzekering (geef daarvoor de begin- en einddatum op) of voor een doorlopende verzekering. Als je meerdere keren per jaar in het buitenland op reis bent is een doorlopende reisverzekering zeer handig.

Doe een autocheck voordat je op vakantie gaat

Plannen gemaakt voor een autovakantie of campervakantie? Als je met de auto afreist naar jouw vakantiebestemming, dan is het belangrijk dat deze in een topconditie is.

Niet zelden worden vakanties verpest door autopech. Vooral in het buitenland kan het dan uren duren voordat de hulptroepen zijn gearriveerd.

veilig op autovakantie

Duizenden kilometers: een aanslag op de auto

Je auto krijgt tijdens een lange reis veel te verduren. Op de heen- en terugweg staan er al gauw duizenden kilometers in totaal op de teller. Met name auto’s die zwaarder beladen zijn krijgen een klap te verduren. Dat geldt zowel voor nieuwe auto’s als voor oudere wagens.

Autocheck bij de garage

Het is daarom verstandig om je auto goed te laten controleren bij een autogarage voordat je op reis gaat. Maak daarom ruimschoots voordat je vertrekt een afspraak. Maar je kunt ook veel zelf doen en daarmee geld besparen.

Zelf checken:

– Controleer voordat je afreist naar je vakantiebestemming of er voldoende koelvloeistof en olie in de motor aanwezig is. Controleer dit alleen bij een afgekoelde/koude motor.
– Vul de ruitensproeiervloeistof.
– Controleer of alle verlichting het doet.
– Breng de banden op de juiste spanning (daarmee bespaar je de nodige brandstof).
– Controleer de banden ook goed. De profieldiepte moet minimaal 3 mm zijn.

Ga goed voorbereid op reis!

Naast dat je ervoor zorgt dat jouw auto tiptop in orde is, vinden wij het belangrijk om jou te informeren over enkele attributen die in sommige landen verplicht zijn om mee te nemen.

In alle EU-landen zijn een gevarendriehoek en veiligheidshesje (let op: deze moet reflecterend zijn) verplicht. En als je door België, Polen of Griekenland reist, dan moet je een brandblusser aan boord hebben. In Frankrijk is een alcoholtester verplicht. Bij alcoholtesters voor eenmalig gebruik is het verplicht om daar tenminste twee van mee te nemen.

Draag je een bril? In landen zoals Frankrijk, Duitsland, Portugal en Spanje ben je dan verplicht om een reservebril bij je te hebben. Neem ook een verbanddoos mee.

Sowieso geeft het een veilig gevoel om deze achter de hand te hebben, maar in bepaalde landen moet je deze verplicht aan boord hebben. Dat is het geval in de volgende Europese landen:

België; Duitsland; Slovenië; Tsjechië; Hongarije; Kroatië; Oostenrijk en Slowakije.

Tolvignetten achter de voorruit verplicht in deze landen:
Bulgarije;
Hongarije;
Oostenrijk;
Slovenië;
Slowakije;
Tsjechië;
Zwitserland.