Auto zonder BKR

Om een auto op afbetaling te kopen heeft u vaak een positieve BKR-notering nodig. Zelden verkopen dealers een auto op afbetaling zonder positieve BKR-notering. Ook als u al een lening heeft lopen wordt de koop niet gauw toegezegd, zelfs als u de lening netjes aan het afbetalen bent. Dit wordt niet gedaan, omdat zij een te groot risico zien in kopers met een negatieve notering of een al lopende lening. Waarom zou iemand met betalingsachterstanden of een dubbele lening alles kunnen blijven afbetalen.

Hoewel dit natuurlijk ook voor de koper een signaal is dat een auto op afbetaling kopen misschien niet verstandig is, kunnen er ook andere omstandigheden meespelen, waardoor een auto op afbetaling prima mogelijk is.

Zonder BKR-toetsing
Wilt u toch graag een auto en denkt u deze te kunnen betalen, dan is de aankoop van een auto op afbetaling, zonder BKR, nog goed mogelijk. Een aantal mogelijkheden bieden u alsnog de mogelijkheid een auto op afbetaling te kopen.

Huurkoop
Zo kunt u kiezen voor een huurkoop, waarvoor een positieve BKR-notering vaak niet nodig is. Het nadeel van huurkoop is dat u pas eigenaar van de auto bent na betaling van de laatste huurtermijn. Hierdoor loopt u zelf een relatief groot risico, één gemiste termijn kan genoeg zijn om de auto te verliezen.

Particulier
Ook bij een particulier kunt u vaak een auto op afbetaling kopen. Het grote voordeel hieraan is dat u niet BKR getoetst wordt en daarnaast zelf de voorwaarden kunt afspreken met de andere partij. Samen bepaalt u wat het maandbedrag wordt dat u aflost en wat daarmee de looptijd wordt. Zet de afspraken altijd in een juridisch geldig contract, waarvan u beiden in bezit bent van een kopie. Dit voorkomt problemen en onenigheden.

Buitenlandse bank
Buitenlandse banken hebben geen toegang tot het BKR en kunnen dan ook niet kijken of u betalingsachterstanden heeft. Een lening bij een buitenlandse bank is wel vrij lastig te regelen. Omdat de bank uw kredietwaardigheid niet kan controleren, dekt het zich daarnaast in met hoge rentes, die de lening alsnog vrij onaantrekkelijk maken in de meeste gevallen.