Auto op afbetaling zonder bank

Een auto op afbetaling zonder bank is in principe alleen mogelijk bij particulieren. Alle bedrijven die een auto op afbetaling verkopen doen dit namelijk via een financiële instelling die onderdeel is van het automerk zelf. Dit is voor hen ook de enige manier om op een legale manier een auto op afbetaling te verkopen, hiervoor is namelijk een bankenvergunning nodig, omdat het in principe een lening betreft.

Bank binnen automerk

Alle automerken die een auto op afbetaling aanbieden, doen dit via een bank. Vroeger stapte men naar de bank en gaf aan graag een auto op afbetaling te willen kopen. De bank kocht de auto dan bij toezegging en stelde vervolgens een vast maandbedrag vast plus rente voor de koper.

Tegenwoordig wordt dit meestal niet door een reguliere bank gedaan, maar door een bank die de automerken zelf hebben opgezet en binnen het bedrijf houden. Op deze manier hebben zij zelf volledige controle over de voorwaarden, mits binnen de wet. Alle verkopen van auto’s op afbetaling gaan via die bank, ook huurkopen. Omdat het hier officieel een bank betreft, zit de verkoper wel vast aan een aantal regels. Dit betekent bijvoorbeeld dat vóór verkoop er ook een BKR-toetsing plaatsvindt voor u.

Auto op afbetaling zonder bank

Dit wel echter niet zeggen dat een auto op afbetaling zonder bank kopen volledig onmogelijk is. Een nieuwe auto is in principe niet mogelijk, maar tweedehands auto’s kunt u bij particulieren kopen, waarbij u zelf de voorwaarden vaststelt in een contract.