Auto op afbetaling kopen – wat zijn de voor- en nadelen?

Ben je toe aan een nieuwe of tweedehands auto, maar heb je niet meteen het totale bedrag voorhanden? Dan is wellicht een auto aanschaffen op afbetaling een goede mogelijkheid. Maar daar hangen ook wat nadelen aan. Is kopen op afbetaling een oplossing voor jou?

Voordat je meteen overstag gaat, is het misschien verstandig om eerst de voor- en nadelen van het kopen van een wagen op afbetaling op een rijtje te zetten en dan deze optie te overwegen. Wij helpen je alvast een handje op weg.

Veel mensen kiezen voor het kopen op afbetaling, dat is goed te begrijpen, want niet iedereen heeft altijd maar een toereikend banksaldo voor grote uitgaven. Kopen op afbetaling doen veel mensen voor de aanschaf van bijvoorbeeld een computer, een scooter, een nieuw bankstel of een nieuwe auto.

In dit geval kun je door kopen op afbetaling meteen al die nieuwe auto in bezit hebben zonder dat je daar eigenlijk het geld voor hebt. Kopen op afbetaling is eigenlijk niet anders dan een goederenkrediet aangaan oftewel een vorm van lenen. Vaak gaat het dan om een persoonlijke lening.

Dan ga je dat op een gegeven moment terugbetalen, dat kan per maand zijn of later dat je dan het gehele bedrag uiteindelijk in twee delen moet aflossen. Die afspraken moet je vooraf maken met de kredietverstrekker.

Kopen op afbetaling

Misschien vraag je je wel af waar je het beste een lening kunt aangaan voor de aanschaf van die nieuwe auto. Veel autoleveranciers bieden een autofinanciering aan als je eenmaal een voertuig uitgekozen hebt.

Afhankelijk van jouw bruto inkomen en of je een vast dienstverband hebt van je werkgever, kun je te weten komen hoeveel je kunt lenen en of je überhaupt een autolening kunt krijgen. Je kunt ook een persoonlijke lening aangaan bij bijvoorbeeld een bank of kiezen voor een doorlopend krediet. Diverse banken bieden dergelijke leningen aan.

Onder andere de ING Bank, maar ook Freo, de Interbank en de ABN AMRO bank. Als je van plan bent om gebruik te maken van een persoonlijke lening voor de aankoop van een auto, let dan altijd goed op de rente en voorwaarden. Die verschillen per kredietverstrekker.

Je kunt doorgaans altijd wel vrijblijvend een offerte bij een aanbieder aanvragen, dan zie je hoeveel rente je zou moeten betalen, de voorwaarden en welke looptermijn daar aan vast zit.

Het loont dan ook zeker om de verschillende leningen met elkaar te vergelijken. Surf eens naar een vergelijkingssite om zo een overzicht te kunnen krijgen van verschillende aanbieders. De ene bank biedt misschien een lagere rente dan de ander, waardoor jouw lening bij hen voordeliger is.

Weet wel zeker dat je elke maand wat geld over hebt om te kunnen aflossen als je hiervoor kiest, want als je deze maandelijkse aflossing niet betaalt, moet je naast dit normale maandbedrag ook nog een hoge boete betalen. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

De voor- en nadelen

Met bovenstaande informatie weet je een beetje waar je aan toe bent als je een lening af wilt sluiten en wat er voor nodig is. Dan is het nu een goed moment om na te denken of het kopen op afbetalen een goede optie is voor jou. Ga je voor een persoonlijke lening of een autolening?

Je kunt natuurlijk ook eerst sparen voor de aanschaf van een auto. Er zijn natuurlijk een aantal voor- en nadelen bij het kopen van een auto op afbetaling. We hebben ze hieronder voor je overzichtelijk gemaakt.

De voordelen en nadelen van kopen op afbetaling op een rijtje

De voordelen:

– Als je op dit moment geen geld hebt, maar toch die nieuwe auto wilt kopen, kun je toch meteen je aankoop doen en ben je direct eigenaar
– Kopen op afbetaling kan veel sneller geregeld worden dan andere vormen van krediet
– Vaak kan zo’n lening in een dag geregeld worden

De nadelen:

– Het kost wat tijd om uit te zoeken welke lening het beste bij je past en wat de verschillende rentes en voorwaarden zijn per kredietverstrekker
– Als je onverwachtse uitgaven hebt en je maandelijkse termijn niet kunt betalen, hangt daar vaak een boete aan vast
– Doordat je een lening aangaat en hier rente mee gemoeid is, betaal je uiteindelijk veel meer voor de auto dan de normale aanschafprijs
– Een lening met ongunstige voorwaarden kan je uiteindelijk veel geld kosten